Trimning & pälsvård

 

Jag trimmar cocker

- både utställnings- och vardagstrimmning

övriga spanielraser vardagstrimning

Ring för att boka tid: 0733-99 90 93



Pälsvård är en stor del av en cockerägares liv, för att få en 
hund "utsällnings-fin" krävs många timmars arbete men även att sköta pälsen på en den vanliga sällskapshunden tar sin tid. Nedan så har jag försökt ge lite tips och råd om hur pälsen bör skötas, vilka verktyg man behöver för att trimma och beskrivit trimningen steg för steg. 

Cockern behöver trimmas åtminstone fyra gånger om året för att se ut som en cocker. Man bör även där emellan raka/effilera hals och öron och klippa tassarna ca. en gång i månaden. 
Den behövs borstas, kammas och göras fri från tovor minst en gång per vecka. I samband med detta klipper man klorna och gör en koll av öron och tänder så att allt är ok.  

Bad

Bada hunden helst var 14:e dag. En cockerpäls behöver både schampo och balsam och det finns en uppsjö av produkter att välja bland. Men jag tycker att pälsvårdsprodukterna från Active Pet Care, D-serien,  schampo D101, oljebalsam, D102, rinse D103 och antistat-utredningsspray D104 är bra. Jag tycker också att All-systems schampo tillhör bladnd de bästa produkterna.

Efter badet får hunden självtorka ca. 30 min och sedan fönas pälsen torr. Samtidigt som jag fönar så borstar jag pälsen, detta för att reda ut eventuella tovor och för att pälsen håller sig tovfri och ren längre. Borsta med en karda eller en borste med stålpiggar på en mjuk gummidyna.

Jag brukar låta hunden ligga på trimbordet på sidan sedan borstar jag och fönar, borstar, fönar. Det är viktigt att pälsen blir riktigt torr ända in mot huden, annars finns risk att det blir vågor eller att pälsen blir ruffsig när hunden sedan legat och sovit. Detta gäller främst om du skall ställa ut hunden. Då vill man ju att pälsen skall vara slät och fin    

Valppäls

Tas inte bort förrän den är mogen och släpper, det brukar vara när hunden är mellan 7 och 9 månader, men den kan även sitta kvar längre. Innan dess klipper man runt och under tassar, hals, öronfästen och under svansen.  Valppälsen tas bort genom att den plockas bort för hand eller med hjälp av en tät kam. Tänk på att alltid rycka pälsen i hårets riktning. Börjar du plocka mothårs så gör det ont på hunden. Ryck lite päls i taget.  

Verktyg & tillbehör

Även här finns det en uppsjö av verktyg, den är en fråga om tycke och smak. Generellt kan man säga att det inte lönar sig att köpa billiga verktyg, så som tex. saxar. Dels klipper de inte lika bra och dels så är de tungarbetade.
Bilden nedan visar vilka "grund-verktyg" du behöver för att sköta pälsen, från vänster till höger:

Klippmaskin (med skär 10), CoatKing (20 tänder), tovutredare, Mikki-kinv (röd), kam, karda, raksax, effileringssax (enkel, 42 tänder, klotång, ev. gummitutor.

verktyg 

OBS! Mars Coat-King är bra när det gäller att få bort underull från rygg, lår och sidor, men den passar inte alla pälsar, prova först om den går att använda på din hund. Coaten skall bara ta bort underull, inte skära av vanliga hårstrån!!!  

 
Trimning av cockerspaniel

Sätten att trimma är otaliga, nedan har jag beskrivit hur jag brukar göra. Efter tiden då man trimmat kommer man på egna knep. Du kanske har egna lösningar som går lika bra.

Några grunder att tänka på: När man rycker päls, tänk på att rycka i hårets riktning. Börjar du plocka mothårs så gör det ont på hunden. Ryck lite päls i taget.

Vid effilering, håll den sida med saxens tänder mot dig, den raka sidan mot hunden.

När man effilerar gör man det i pälsens riktning annars blir det fula jack.
Effilerar man medhårs tar saxen mindre hår, effilerar man mothårs tar saxen mer hår. Detsamma gäller trimmaskinen. När du effilerar borsta av ofta så du ser vad du gör.

Leta gärna reda på en bild på en hund av samma typ som din egen som du tycker är snyggt trimmad. Den är bra att ha som "mall" att försöka göra sin hund så lik som möjligt. 

Att lära sig trimma tar tid och man måste göra fel för att sedan kunna göra rätt!   

 

Öron
Raka mothårs en tredjedel av örats längd (med 10:ans skär). Om du inte har en klippmaskin kan du använda effilersax. Båden in- och utsida. Raka inte längre än till öronfästet.

rakning_ut_ora2  rakning_insid_ora   


Hals och bröst

Sträck upp huvudet på hunden och raka sedan mothårs en linje från strax ovanför  bröstbensknappen ända upp till underkäken. Sedan medhårs från innerörat mot bröstbensknappen, raka strax utanför virvlarna som går längs halsens utkant utan precis mot dom.
Om du inte har en klippmaskin kan du använda effilersax. Tänk även nu på att spänna
huden när du klipper.

rakning_hals2  rakning_hals

 

Framben

Framsidan av frambenet plockas eller effileras (ibland anmänder jag mikki-kniven), på sidan gör du en övergång till det långa håret på baksidan. Inget skall hänga eller sticka ut utan allt ska ligga bakåt. Forma sedan fanan med en raksax uppifrån och ner när hunden står på benet. 

Klipp även på insidan/mellan benen så det finns tillräckligt med luft emellan. Se hur hunden ser ut i rörelse så att man inte tar bort för mycket på insidan, hunden vår inte se luftig eller öppen ut. 

frambensspegel2 frambensfana  insida_framben           

Tassar
Använd en rak sax. Ha hunden sittande framför dig och håll upp tassen. Hunden får inte spänna tassen. Lägg in saxen mot trampdynan och rikta den rakt upp (ej vinklad mot tassen), klipp runt alla klor men inte in i mellan. Sätt sedan ner tassen och klipp bort "hyllorna" runt om. Hunden måste stå upp och ha tyngden på alla ben. Jämna till kanterna med effilersax. 

Klipp sedan ur emellan tramdynorna, klipp inte för mycket för då kan tassen se "lös" ut. 

framtass framtass_rak framtass_effi

 

Huvud, rygg, lår och sidor

Plocka i möjligaste mån alla dessa områden. Tänk på att överallt du börjar klippa förändras struktur och färg, det blir ganska så fort ulligare och ljusare gäller framförallt röda.  

Huvudet skall plockas för hand. Börja att plocka fram på huvudet och jobba dig bakåt nacken.
Lyft lite päls mellan tumme och pekfinger i en rörelse framåt, ta tag i pälsen och ryck/dra bakåt i pälsens riktning. Pocka tills du når önskat resultat. Man får vara försiktig så man inte plockar för mycket, gäller framförallt då man plockar valpäls för första gången.
Om hunden inte ska ställas ut kan m
an kan "fuska" genom att effilera, gäller på svarta, blå och bl & tan, tänk då på att effilera bakifrån, mothårs. Klipp ett par tag och kamma ur, håll på så till du uppnått önskat resultat. Detta kan man göra om man vill ”forma” huvudet lite, ex fylla ut stopet lite eller fylla ut en plan skalle.
De röda och orange skall alltid plockas så dom inte får vita "mössor" uppe på skallen.
Klipp bort morrhår och "spröten" ovanför ögonen. En del cockrar får väldigt långa ögonfransar och jag tycker att man även ska klippa dem då om de är för långa kan irritera ögat.  

huvudplock 

Använd en trimkniv på ryggpälsen (röd/Mikki) för att få bort underullen. Vinkla den så att den ligger plant med hundens rygg och dra. Arbeta alltid med kniven plant mot hundens kropp annars gör du den illa. Använd även trimkniven ner på låret och sidorna så att underull lossnar.

mikki_rygg2 

(På ryggpälsen kan man även använda Mars CoatKing, men här får du provdra och se då noga till att det bara är underull med, det får absolut inte finnas med några vanliga hår. Om det gör det har dessa blivit avskurna och där kommer troligen sedan pälsen att ändra struktur, den kan bli lockig och hårdare.)

coatking 

Plocka sedan alla tjockare hår för hand som står upp även på sidorna och vid midjan, det skall inte finnas några hår eller "fjuss" som står ut där utan allt skall ligga slätt mot kroppen.  

Effilera alla övergångar där du rakat, runt öron och på halsen. Tänk på att alltid när du effilerar lägga saxbladen längs med håren (antingen mothårs eller medhårs) och inte rakt över för att undvika saxhack. Borsta ur effilerat område ofta så du ser hur mycket du tagit.

effi_ora  effi_hals

Effilera fronten ner till frambenets början (det går en virvel mitt i, allt på insidan ska vara kvar och på utsidan ska det bort) och utsidan av överarmen. Klipp brösthåret i en fin båge med raksaxen.

bog2 fram_fana front_fardig

 

Bakbenen

I rumpan effilerar eller rakar man på var sida av analöppningen ner till virveln.
"Byxorna" tunnas ut med hjälp av effileringssaxen så att de inte putar ut, sett från sidan. Baksidan av låret, linjen från rumpan ner mot hasen ska vara ren från hår, effilera bort detta. Även här, tänk på att hela tiden borsta/kamma bort lös päls så att du ser hur det blir!

rumpa3 baksid_lar bak_lar_klart

Karda upp pälsen på hasen. Klipp från hasspetsen mot tramdynorna, sett från sidan en rund fin båge med en raksax. Det ska vara mer päls upptill på hasen än ner mot trampdynorna. Tunna ur med effilersaxen om det behövs.

has

Låt hunden stå med benen isär, korta av längden från hasspetsen och uppåt till ett "A" mellan hundens ben.

bak_a bak_a2 bak_a_fardigt

 

Till sist formas knävinkeln och underlinjen. Borsta ner behänget och forma sedan i en linje upp mot ljumsken med hjälp av en raksax. Börja vid baktassen och klipp upp mot magen i linje med revbenens slut.
Klipp maghåret i en mjuk linje mot frambenen så att det går ihop snyggt med brösthåret.

lar_behang  magen

Svans

Plocka eller effilera bort underullen på ovansidan av svansen. Klipp av toppen så nära själva svansen som möjligt. Klipp behänget i en fin linje från rot till topp. Effilera kanten så att det ser naturligt ut. Det är en smakfråga hur mycket fana man vill ha, personligen gillar jag en liten fana som harmonierar i hunden i övrigt, inte för långt och inte för kort!   

Till sist; klipp/effilera "tafsar" som står ut från hunden, det skall inte sticka ut någonting. Titta också hur hunden ser ut efter den har rört på sig. 

Lycka till!

 

 

Copyright © Karoline Djerf

Choose language